bpd

* * * * * *

Glavni program

* * * * *

 

 

ZVEZDARA TEATAR

21.10

JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZOTIŠTE

22.10.
HARTEFACT FUND & BITEF TEATAR
23.10.
POZORIŠTE BORA STANKOVIĆ VRANJE
24.10.
ATELJE 212
25.10. PAZARNI DAN
BITEF TEATAR
26.10. JA I TI*
 

                 * u čast nagrađenih

 

                                  

 

JA I TI
Po motivima filma “ Šta se dogodilo sa baby Jane“

Autori –Branka Stojković i Olivera Viktorović
Supervizor- Mirjana Karanović

 

 

 

min

 

 

O predstavi
                                               

Neobično putovanje ideje iz romana u film, završilo  se prelaskom  iz filma u predstavu. I kako te promene nisu bile dovoljne, dogodila se još jedna, prelazak iz jednog kontinentalnog-društvenog-kulturološkog okruženja u drugo.

Žanrovski  neodrediv film je ovde prerađen u psihološku dramu. Jasne posledice, sa jedne strane nedovoljno a sa druge previše maženog detinjstva, preko posledica iste ali obrnute sitacije u kasnom adolescenskom životu, ostavile su prostor za žal u zrelosti. Tako dva glavna karaktera, dve sestre, u večitom životnom disbalansu ostaju prepuštene jedna drugoj.  Ne priznajući jedna drugoj dovoljno značaja njihova borba protiv usamljenosti ih dovodi u još veću samoću u kojoj su zajedno igrom slučaja.  Odbijajući da se sprijatelje njihovo rivalstvo ih dovodi do ivica egzistencije. Ostavljajući ih, kao ljušture nekadašnje slave, nemilosrdnoj želji da još samo jednom budu uspešne.

Ova predstava na istinit način prikazuje društvene promene jednog društva, ali još surovije ona predstavlja težnje i vrednosti koje društvo I dalje nije uspelo da unapredi.  

 

                                                             Dramaturg- Danka Sekulović